Vrouwen en mannen worden binnenkort even oud

Vrouwen en mannen worden binnenkort even oud

Het is bekend dat vrouwen over het algemeen ouder worden dan mannen. Momenteel is de gemiddelde levensverwachting van Nederlandse vrouwen 83 jaar tegenover 79 jaar voor mannen.

Volgens Theo van Tilburg, hoogleraar sociale gerontologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam zal hier echter in de nabije toekomst verandering in komen.

Levensverwachting trekt gelijk

Vrouwen die in 2030 worden geboren hebben een geschatte levensverwachting van ruim 85 jaar. Voor mannen die geboren worden in 2030 schommelt dit getal tussen de 82 en 83 jaar.

Geboorte-494x300

Vrouwen zullen dus nog steeds gemiddeld iets ouder worden, maar de levensverwachting van mannen stijgt met zo´n 4 jaar tegenover een stijging van 2 jaar voor vrouwen.

“Het is een kwestie van tijd voordat het gat gedicht is en mannen even oud worden als vrouwen” aldus van Tilburg.

“Mannen zijn gezonder gaan leven”

De reden dat de levensverwachting voor mannen dichter bij die van vrouwen komt te liggen is te danken aan een gezondere levensstijl van mannen in vergelijking met de vorige eeuw.

Mannen zijn in de afgelopen jaren minder gaan roken terwijl vrouwen meer zijn gaan roken. Daarnaast hangt de levensverwachting ook af van de hoeveelheid werk in combinatie met stress tijdens de volwassen levensjaren.

Vrouwen hebben steeds meer functies en taken gekregen, wat op den duur relatief meer stress met zich meebrengt terwijl dit bij mannen niet zoveel is veranderd in de afgelopen tijd. Vrouwen zijn dus steeds meer op mannen gaan lijken wat levensstijl betreft.

 

Reacties zijn gesloten.