Pensioensparen, de voor- en nadelen

Pensioensparen, de voor- en nadelen

Dat we niet meer 100% kunnen vertrouwen op ons pensioen is ons de laatste tijd wel duidelijk geworden. Door de lage rentestand zijn de pensioenuitkeringen lager en omdat er nog geen indexatie heeft plaatsgevonden blijven de premies hetzelfde. Je betaalt evenveel en krijgt minder. Kortom, tijd om het heft in eigen hand te nemen.

Spaarmogelijkheden

Voor veel mensen is het opzij zette van geld voor je pensioen inmiddels een noodzaak geworden. Maar welke mogelijkheden zijn er en welke voor- en de nadelen brengen de verschillende opties met zich mee? Hieronder een kort overzicht van de drie beste manieren om geld te sparen voor later:

 1.    Gewone spaarrekening

Ouderwets een spaarrekening openen en daar een bedrag voor je oude dag op zetten. Het makkelijkste is om hier maandelijks een bepaald bedrag op te storten.

Voordeel: Hoogte van je inleg, de spaarduur en eventuele opname is geheel vrijblijvend.

Nadeel: De vrijblijvendheid kan ook weer een nadeel zijn omdat je het makkelijk voor andere dingen gebruikt. Daarnaast is het rendement betrekkelijk laag en betaal je vermogensbelasting over je spaartegoed. Ook kan de rente ieder moment wijzigen, waardoor de opbrengst van het spaargeld niet vaststaat.

2.    Banksparen

Je spaart op een geblokkeerde rekening, voor een periode die je vooraf opgeeft. Als de opbouwperiode is beëindigd dan ontvang je het geld in termijnen al alleen over de uitbetaling wordt belasting geheven.

Voordeel: Er zitten twee belangrijke fiscale voordelen aan extra pensioen opbouwen via banksparen.

  1. Geen vermogensbelasting over je inleg
  2. Je inleg is aftrekbaar van je belastbaar inkomen

Nadeel: je legt je voor een bepaalde periode vast, om een bepaalt tegoed op te bouwen en dat is niet tussentijds opneembaar. Je komt alleen in aanmerking voor de fiscale voordelen als je een pensioengat hebt.

banksparen

3.    Spaardeposito

Bij een spaardeposito zet je een bepaald bedrag vast voor een bepaalde periode tegen een bepaald rentepercentage. Deze periode dient minimaal een maand en maximaal 20 jaar te zijn.

Voordeel:  Gedurende de looptijd van een spaardeposito kun je niet over je geld beschikken. Dit kan natuurlijk ook een nadeel zijn, echter maakt de bank vaak wel een uitzondering als je geld nodig hebt voor de aankoop van een huis, als je gaat trouwen of als de rekeninghouder komt te overlijden.

Nadeel: geen fiscale voordelen

Pensioen-gat

Vier van de vijf Nederlanders hebben een pensioen-gat. Om te controleren of dat voor jou ook geldt, kan je via onderstaande button de Rekenhulp lijfrentepremie invullen op de website van de Belastingdienst. Dan zie je snel genoeg of jij die ene gelukkige Nederlanders bent zonder pensioengat of dat het verstandig is om zelf het heft in handen te nemen.

rekenhulp lijfrentepremie

 

Reacties zijn gesloten.