CZ richt aandacht op mantelzorgers van mensen met dementie

CZ richt aandacht op mantelzorgers van mensen met dementie

img_consument_zorgadvies_dementie_omakleinkind_2048x11521Het is wereldwijd een groeiend probleem: steeds meer mensen krijgen een vorm van dementie. Uit de cijfers van Alzheimer Nederland blijkt dat in ons land momenteel zo’n 260.000 mensen een vorm van dementie hebben. De kans op het krijgen van dementie neemt toe met het ouder worden. Zo heeft van alle mensen boven de 65 jaar 7 procent van hen dementie en boven de 80 jaar is dit zelfs 20 procent. De verwachting is dan ook, dat in 2040 maar liefst ruim een half miljoen mensen deze ziekte zal hebben.

 

Veelvoorkomende symptomen van dementie

Omdat dementie een steeds meer voorkomende ziekte wordt, is het belangrijk om al in een vroeg stadium te signaleren dat iemand kenmerken van dementie vertoont. Het is soms lastig de ziekte al in een zeer vroeg stadium te herkennen. Dit omdat de klachten divers kunnen zijn en geheugenklachten soms ook passen bij het ouder worden. Toch is het verstandig om professioneel advies in te schakelen wanneer iemand in uw omgeving voldoet aan enkele van de volgende kenmerken:

 • Er is sprake van geheugenklachten, zoals aarzelen of in herhaling vallen.
 • De persoon moet erg zoeken naar woorden en spreekt niet meer vloeiend.
 • Iemand kan eenvoudige handelingen niet meer goed uitvoeren (denk aan tandenpoetsen).
 • Er is sprake van een persoonlijkheidsverandering of ongepast / impulsief gedrag.
 • Er zijn beperkingen in het dagelijks leven (werken, boodschappen doen, onderhouden van sociale contacten) door bijvoorbeeld bovengenoemde klachten.

 

Mantelzorgers van mensen met dementie valt taak zwaar

Interview Daan van Delden foto 2Het herkennen van dementie in een vroeg stadium is namelijk niet alleen belangrijk voor de patiënt zelf, maar biedt zeker ook veel voordelen aan de mantelzorgers van deze mensen. In 60 procent van de gevallen wordt iemand met dementie namelijk verzorgd door familie of goede vrienden. Deze taak valt echter 70 procent van de mantelzorgers zwaar, zo blijkt uit de Dementiemonitor van Alzheimer Nederland.

Dat dit zo is, zal waarschijnlijk niemand verbazen. De zorg voor iemand met dementie is zowel lichamelijk als emotioneel gezien zwaar. Bovendien hebben veel mantelzorgers ook nog eens een eigen gezin om voor te zorgen en deze twee verantwoordelijkheden kunnen dan ook nogal eens met elkaar in de knel komen. Tevens is de mantelzorger vaak de aangewezen persoon voor het nemen van beslissingen, maar komt het ook regelmatig voor dat er vanuit degene met dementie maar weinig waardering is voor alle inzet, moeite en inspanning. Ook dit is vaak een uitputtingsslag voor mantelzorgers.

 

CZ biedt hulp en ondersteuning

Speciaal voor de mantelzorgers voor mensen met dementie heeft zorgverzekeraar CZ  een uitgebreid pakket aan producten en diensten ontwikkeld om hen te ondersteunen in hun dagelijkse zorgtaak.

Zo kunnen mantelzorgers van mensen met dementie bij CZ terecht voor onder andere een professioneel advies en de volgende hulp en begeleiding:

 • Advies van het CZ Zorgteam. Dit zorgteam bestaat uit zorgadviseurs die luisteren naar het verhaal van de mantelzorger en naar wens helpen met advies en informatie. Bijvoorbeeld over vergoedingen of over de mogelijkheden in zorg en ondersteuning voor de persoon met dementie.
 • Deelnemen aan lotgenotenbijeenkomsten. Mantelzorgers kunnen hier kennis en ervaringen uitwisselen met elkaar en kennis op doen, er wordt onder andere aandacht besteed aan de fasen en symptomen van dementie.
 • De Dementia App. De app bevat een fotoboek, muziek, agenda, logboek, geheugenspellen, ervaringen en de mogelijkheid tot beeldbellen. Deze gratis app helpt mantelzorgers en mensen met dementie met elkaar te communiceren.
 • Online cursus over dementie. Een mantelzorger heeft in de meeste gevallen geen specifieke (medische) kennis voordat hij of zij met dementie geconfronteerd werd. De online cursus kan helpen om kennis en kunde van de mantelzorgers te vergroten en bestaat uit drie onderdelen:
  •  De Power Course Dementie – leren omgaan met dementie. Met speciale aandacht voor de symptomen, dementie en emoties en de gevolgen voor de omgeving.
  • Alzheimer Experience – kijk door de ogen van iemand met Alzheimer (de meest voorkomende vorm van dementie). Deze interactieve film moet inzichtelijk maken wat mensen met Alzheimer zien, horen en voelen.

 

Met CZ zorgt niemand alleen

Heeft u te maken met dementie in uw naaste omgeving? Aarzel dan niet om gebruik te maken van de kennis, producten en diensten die CZ u te bieden heeft. Dementie is immers een serieuze ziekte die steeds vaker voorkomt, dus iedereen die hiermee in aanraking komt, kan wel wat extra aandacht en ondersteuning gebruiken. CZ geeft deze hulp en aandacht, want zorgen voor iemand met dementie, hoeft niemand alleen te doen.


 

Reacties zijn gesloten.